torstai 8. tammikuuta 2015

Itämeri saksalaisten kartoittamana

Vuoden 2014 lopulla Ruotsin rannikoilla seilaili nähtävästi vieraan vallan sukelluslaitteita. Mutta on siellä näköjään liikkunut ennenkin...

Alla merikartta Ruotsin rannikolta saksalaisten tuottamana, viimeisin leimaus "oikaisusta" 17.3.1939.









Toinen merikartta myös saksalaisten valmistama Kielin alueelta.









Saksalaisten valmistama Suomen kartta "Erityispainos III.1941". Ollut suomalaisten käytössä Ilmatorjuntarykmentin esikunnassa.



Tutkan kantavuusmerkit Vaasasta?

Tutkan kantavuusmerkit Helsingistä?


Saksalaisten valmistavat kartat Marienhamn ja Karjaa "väliaikainen erityispainos II.1941"





Kärpäsen viimeinen partiomatka

Vuosi on vierähtänyt edellisestä tarinasta ja nyt on uutta materiaalia ja juttuja tulossa taas...

Verkossa 1943
Partio Verkko eli partio 43 määrättiin tiedustelemaan "Taka-Äänisen" Vytergan kaupungin aluetta, Mariankanavaa ja sen patorakennelmia, tieyhteyksiä sekä sitä että oliko vihollinen alkanut linnoittamaan Äänisen ja Valgiajärven kannasta. Partio muodostettiin Osasto Vehniäisen miehistä jotka ensiksi lennätettiin osasto Kuismasen tukikohtaan ja Uksjärveltä kone lähti matkaan Äänisen taakse. Partio lennätettiin Tuhtajärvelle ja noudettiin myös koneella pois, monien ongelmien jälkeen, Jamsovkajärveltä.
Aidossa partiokäskyssä kartat viittaa venäläisiin topografikarttoihin. Kousajärven länsipuolella oli käytössä 1:100000 ja sen itäpuolella 1:500000 kartat. Samat kartat oli lentäjilläkin. Kyseiset kartat ovat "eksyneet" allekirjoittaneenkin kokoelmaan sisältäen Kousajärven itäpuolen kokonaisuutena "Valgiajärven ympäristö". Kyseinen karttasarja on hyvin harvinainen ja se oli vain partio ja lentokäytössä. Tekstit ja sijoitukset kartalle on tehty oman tutkinnan pohjalta joten virheitä varmaankin löytyy. Lähdeteoksina olen käyttänyt seuraavia:
Sissipartio Verkko, Atso Haapanen 
Jatkosodan Kaukopartiolennot, Kavo Laurila
Sarjakuva Kaukopartio Verkko, Marko Tiainen
Olavi Paukkunen Päämajan tiedustelija, Pekka Turunen
Suosittelen lukemaan!!

Alla olevien selvityksien numeroinnit merkitty eri karttoihin sinisin numeroin, katselkaa tarkasti!
  1. Tuhtajärvi, tulo lentokoneella 16.7
  2. 8km Tuhtajärvestä länteen yhteydenotto aamulla, ilmoitus vaikeakulkuisesta maastosta
  3. 19.7 klo.00.45 tulo Samenshaojan sillalle
  4. Maljan kylä tarkkailua aamusta 19.7 (molemmat kartat)
  5. Näillä main yhteydenotto ja täydennyksen kysely joka oli sovittu 20. päiväksi
  6. partio saapui tänne seudulle 20. päivä klo 02.00, josta matka jatkui klo 06.00
  7. Partio tiedustelee Pustinkan kylää ja Paavo Suoranta joutuu tulitaisteluun 21.päivä
  8. Partio ylittää tien ja etenee pienen puron laitaan n.klo 16.00
  9. Partio tulee Ileksa-Klenova tielle puolenyön aikaan.
  10. Noin klo. 04.00 ylittivät tien toistamiseen
  11. Noin klo 06.00 olivat levossa koko päivän Poverkapuron länsipenkalla,klo n.16.00 jatkoivat matkaa
  12. klo.20.30 partio tuli Puutoinen-Vyterga tielle jossa suorittivat tähystystä sekä puhelin kuuntelua. (Vytergasta n.9km pohjoiseen) 22.päivä
  13. ennen 7.00 partio saapui Palaojan rantalietteille mutta vaikeakulkuisen maaston takia palasivat omia jälkiään tielle (kohta12.) 23.päivä
  14. Partio lepäsi näillä main ja jatkoi yötä myöten matkaa kohti Marian kanavaa kulkien pitkän järven itäreunaa (järvi on Gadjärvi?).
  15. 24. päivä partio kulki Anhimovskajan kyläaukean pohjoisreunaa kohti itää.
  16. Partio oikaisi peltoaukeiden ylitse Ozerkin kylän eteläpuolelle, vuorokauden vaihtuessa. Alueelle oli ilmatähystystorni sekä vihollisasemia jotka muodostivat vahvan puolustuslinjan.
  17. Partio jäi tähystämään kanavaa ja näkivät myös vastarannalla vankileirin sekä kanavaa lounaaseen päin oli sahalaitos. Tämän jälkeen partio alkoi suunnata kohti täydennyspaikkaa (kohta 6.)
  18. Vaikeakulkuisen maaston vuoksi partio ei ollut kuudessa tunnissa edennyt kuin nelisen kilometriä. Aamulla otettiin yhteys kotiin ja levättiin päivä. Matka jatkui n.klo 16.00
  19. klo 21.00 partio saapui tielle ja alkoi kävellä sitä pitkin pohjoiseen päin ja kääntyivät kilometrin jälkeen oikealle, metsäautotielle joka vei Ileksan suuren suoalueen itäpuolelle ja kohden täydennyspaikkaa.
  20. 26.päivä partio oli täydennyspaikalla (kohta6.) ja matka jatkui illalla takaisin metsätyöalueelle ja suuntasivat uutta tietä kohti Parfijevskajaa.
  21. 27. päivä aamulla partio saapui Belyi Rutshein (Valkeaoja) pohjoispuolella olevalle myllylle.
  22. Partio ylitti joen ja lepäsi muutaman tunnin joen penkassa sekä otti yhteyden kotiin.
  23. 28. päivä partio suuntasi taas kohti Mariankanavaa ja osui suoraan sulun kohdalle jossa oli varmistus. Matka jatkui kanavanvartta itään ja suuren mutkan kohdalta alkavaa polkua pitkin ja ylittivät puron sekä Aleksandrovskoje-Kovzhajoki(Kobxa) padon.
  24. Partio kävi myös tiedustelemassa Kovzhajoen padon jossa koira sai niistä vainun ja alkoi haukkua. Partio otti jalat alleen...
  25. Ja pysähtyi vasta Sorsajärvestä Kovzhajokeen laskevan puron varteen kuuntelemaan mahdollista takaa-ajoa.
  26. Partio tiesi takaa-ajosta ja jatkoi matkaa Annenskij Most-Loza tielle jossa olivat puoliseitsemältä. Tietä tähystäessään näkivät useita kuorma-autoja ja sotilaita.
  27. Klo 22.00 partio saapui Annenskij Most kylän itälaitaan ja tähystivät kylään.
  28. Palattuaan takaisin päin partio törmäsi Annenskij Most-Oz Korbozero tien ylitettyään venäläiseen mieheen ja naiseen ja ottivat heidät vangikseen. Mies oli yliluutnnantin arvoinen ja yrittäessään pakoa hänet ammuttiin partiomiesten toimesta. Naista kuulusteltiin ja päästettiin menemään.
  29. Partio otti yhteyttä kotiin korjattuaan rikkoontuneen radion (tupakanholkilla!) ja lepäsi aamulla 30.6. Yhteys saatiin ja täydennys olisi klo.21.00 sovitulla suolla hieman pohjoisempana.
  30. Täydennyspaikka. Kone ei päässyt koskaan perille koska kahden muonatorpedon laskuvarjot aukesivat koneen nousun jälkeen ja kone joutui palaamaan tukikohtaan. Vihollinen törmäsi partioon tällä suolla ja kiivaan ammun jälkeen partio pääsi pakenemaan.
  31. 1.7 illalla kone toi täydennyksen ja partio jäi lepäämänn järven tuntumaan. Kotiin otetuissa yhteyksissä ilmoitettiin pois haun olevan aikaisintaan 4. päivä. 2.7 vihollinen löysi partion ja se joutui tulitaisteluun. Partio vetäytyi pohjoisemmaksi ja yksi partiomies menetti taistelussa sormensa. Partio pysytteli tällä alueella 4. päivän iltapäivään saakka. Kun he alkoivat liikkua hakujärveä kohden vihollinen pääsi yllättämään ja partionjohtaja haavoittuu jalkaan kahteen kohti. Käveleminen ei onnistunut joten muut partiomiehet joutuivat taluttamaan häntä. Partio ei ollut enää kaukana hakupaikasta.
  32. Osoitettuna aikana illalla Heinkel HE-115 kyllä tuli mutta tähystysvirheen vuoksi se laskeutui varahakupaikkaan Tugasjärvelle. Koneen lasketuessa veteen rannalta aloitettiin tulitus ja polttoainetankin sytyttyä tuleen peli oli selvä. Kone ”syöksyi” veteen ja koneen miehistö joutui vangiksi. Kone käytiin ilmavoimien toimesta tuhoamassa 6.7. Myöhemmin toinen kaukopartio näki mahdollisesti koneen lastattuna junaan matkalla kohti etelää. Kone oli takavarikoitu Suomelle Norjalta sen miehitykseen liittyvien konesiirtojen aikaan.
  33. Näillä main partio jakautui kahden partiomiehen lähdettyä matkaamaan Äänisen eteläpään kautta omille linjoille. Taistelijapari pääsi kuin pääsikin omille linjoille mutta linjojen läheisyydessä menivät miinoitukseen ja toinen heistä kuoli ja toisen pelastivat JR8:n miehet. (tästä tietoa myöhemmin)
  34. Näillä main partio vietti seuraavan yön.
  35. Näille main partio sai viimeisen täydennyksen 6.7.
  36. Hakujärvi. Haku suoritettiin vain pari päivää aiemmin saksalaisilta lahjoituksena saadulla Heinkel He 59:llä. Järvi löytyi helposti mutta partion noustua koneeseen vihollinen aloitti tulituksen ja kone tarttui rantakasvillisuuteen ja keloihin kiinni. Kun kone saatiin irti niin sen moottorit eivät enää käynistyneet. Luodit ropisi ympärillä kun koneen mekaanikko kävi käynistämässä moottorin kammella. Vihdoin päästiin ilmaan kun huomattiin että koneen perävakaimissa oli heinäseipään tyylinen puunoksa. Lentäjä ilmoitti että kone lentää kyllä jos ei tehdä jyrkkiä mutkia. Monien vastoinkäymisten jälkeen partio pääsi turvallisesti kotiin.
Kohdat 1-4

Kohdat 4-14

Kohdat 15-21

Kohdat 21-30


Kohdat 31-36

Kartta kokonaisuus "Valgiajärven ympäristö" 1:200 000

Vytegran ja Mariankanavan aluetta
Vytegran ja Mariankanavan aluetta "Itä-Karjalan kartasto" 1:100 000


Onko Tsarevitsi tuleva Osasto Kuismasen tukikohta? (IK-kartta 9/41)