maanantai 25. kesäkuuta 2012

JR37 tulessa

Karjalan Armeijan komentaja Kenraaliluutnantti A. Heinrich aloitti hyökkäyksen 10.7.1941. Siihen kuului VI ja VII Armeijakunta sekä Ryhmä Oinonen. VI Armeijakunta eteni hyvää vauhtia Jänisjärven itäpuolitse kohti Laatokan itärantaa ja Syväriä. VII AK. Eteni 19. Divisioonan (Hannuksela) sekä 7.Divisioonan (Svensson) voimin Jänisjärven länsipuolitse kohti Sortavalaa. 19.D. Eteni pohjoisesta Sortavalaan johtavaa tietä myöden ja 7.D. Vasemmalla. Vahvat vihollisjoukot pidättelivät 19.D:tä tiellä joten 7.D. Päätettiin kääntää kohti länttä ja näin saattaa vihollisjoukot mottiin Ruskealassa.
 JR 37 palvelleen Tauno Hautalan ja Ulpu Takatalon kirjassa Kauhavalta Kannakselle motista sanotaan näin: ”Ei siitä mitään suurta Ruskealan mottia tullut. Selvisi, että ryssät ovat jo aikaisemmin kunnostaneet erään pienen sivutien, jota pitkin he ovat vetäytyneet pois huomaamattamme. Tästä motista lasketaan usein leikkiä jälkeenpäin. -Ei siälä muuta ollu ku kolome koninraatoa ja kaks rusakkojänistä, sotamies Niilo Holma eli ”Paappa”, joukkueenjohtajan lähetti, vitsaili.


Karttaan on merkitty tarkkaan osastojen sijoitukset Leppäselän raskaiden taisteluiden ja tappioiden jälkeisille sijoituspaikoille, esim. JR30 I,II,III ja JR37 I,II,III. Esikunta 37 merkitty Leppäselkään ja H eli hyökkäystasa Tapiolanhoviin. JR9:lle merkitty pieni nuoli Pieni Rytystä kohti Sortavalaa. Kartasta näkee selvästi että JR37 oli ryhmitetty Sortavalan hyökkäykseen oikealta, JR30 keskeltä ja JR9 vasemmalta. Tulolansaaren ja Riekkalansaaren kautta maihinnousun Sortavalaan tehnyt JR51 on merkitty ”Melloisten” niemeen. Sortavalan valtaukseen osallistui myös SissiP.2 ja Kev.Os.15 jotka on merkitty karttaan Jänisjärven eteläpäähän nähtävästi reservinä ollessaan. 15 elokuuta Laatokan Karjalan pääkaupunki Sortavala vallattiin ja aloitettiin Neuvostojoukkojen työntäminen Laatokkaan.


Kartasta löytyvät joukko-osastot:


JR30 I,II,III


JR37 I,II,III*


JR51


JR9


Linnoitustykistöpatteristo 13


Osasto Korvenheimo (tykistöä) esim. Raskaspatteristo 28, Jänisjärven länsipuolella.


Sissipataljoona 2


Kevyt Osasto 15


Kevyt Osasto 12, Perivaarassa


*(III pataljoonan komentajana Sortavalan valtauksessa toimi Pauli Kontio jonka kartta-aineistoa esitelty aiemmin)Kartta Tulolansaaresta jonka kautta JR51 eteni Sortavalan "selustaan"

SissiP. 2 ja Kev.os.15Tykistön asemia

Tarkat merkinnät JR37:sta ja JR30:sestä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti