sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Tuuloksesta eteenpäin

"Aunuksenkannas"

Nuolet lähtee Tuulosjoelta kohti Aunuksenjokea. Yläreunassa usean yhtymän suorittama Nurmoilan valtauksen jälkeisen Säntämä-Nurmoila välisen "kannaksen" putsaus josta karkuun päässyttä vihollisen 3. divisioonaa ei saatu täysin tuhottua missään vaiheessa. Karkuun lähti muunmuassa divisioonan komentaja esikuntineen. Vasemmassa alakulmassa Aunuksenkaupunki jonka valtasi Os. Lagus.






Itä-Karjalan kartta 36-102,103,114,115


Kohti Syväriä hyökkäävä VI Armeijakunta pääsi Tuulosjoella läpimurtoon 4.9.1941. Siitä joukot jaettiin siten että oikealla Laatokan rantaa eteni Os.Lagus ja 5.divisioona ja vasemmalla 17.divisioona. 5.9 Os.Lagus valtasi Aunuksenkaupungin sekä osaston alainen Kev.os.4 jatkoi etenemistään Laatokan rantaa myöten kohti Pisiä. (nuoli kartassa). 17 Divisioonan Osasto Vaala hyökkäsi Säntämästä etelään ja JR34 koillisesta Koivumäestä kohti Nurmoilaa. 5.divisioonan JR44 taasen hyökkäsi etelästä Tuuksasta. Usean yhtymän eteneminen kohti Nurmoilaa tuotti tulosta. (nuolet kartassa osoittaa taistelujen loppuvaiheesta Tenhuselässä) 7.9 oli vallattu Nurmoila,Novinki ja Tenhuselkä pääsemättä kumminkaan yheyteen toisten joukkojen kanssa. Vastassa oli vihollisen 3.divisioona joka saatiin kumminkin motitettua ja loppuosa pääsi Aunuksenkaupunki-Prääsäntien ylitse karkuun itään.


2 kommenttia:

  1. Hei osaatko sanoa onko kartassa näkyvä valkoinen alue peltoa? Vihreä on oletettavasti kaikki metsää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo täysin valkea on peltoja ja vaalea+sininen suota ja uskoisin että valkea missä ympyröitä ym. olisi pensaikkoa/niittyjä? Kyseisiä Itä-karjalan kartaston lehtiä löytyy noin 110kpl venäläisina,suomalaisina ja saksalaisina versioina.

      Poista