sunnuntai 27. tammikuuta 2013

U-ASEMA



Kartta Salmi


Suurhyökkäys Syvärillä alkoi 21.6.1944. Suomalaiset olivat linnoittaneet hyvin PSS-aseman eli Pisi-Saarimäki-Sammatus linjalle. Mutta suomalaisjoukkojen vähyys taisteluissa mursi tämän puolustuslinjan vuorokaudessa ja kesäkuun 23. 1944 Neuvostoliiton tekemä maihinnousu Laatokalta Tuuloksen alueelle aiheutti sen että VI Armeijakunnan komentaja Blick päätti vetäytymisestä Tuulosjoen taakse ilman Aunuksen ryhmän komentaja Talvelan lupaa, joka oli vastaiskuhyökkäyksen kannalla. Tärkeimmäksi vihollisen etenemiskohdaksi osoittautui Laatokan rantatiet.

Päämaja määräsi Aunuksen joukkojen vetäytymisen takarajaksi u-aseman joka kulki 60 kilometriä pitkänä Laatokasta Loimolaan. Kannaksen taisteluihin siirron takia joukkoina oli enää yksi armeijakunta sisältäen kolme divisioonaa, 5,7 ja 8.divisioona ja lisäksi reservinä toimi 15.prikaati. Vihollisjoukkojen nopea ”takaa-ajo” Laatokan rantatien suunnassa laittoi joukot sekaisin ja esim. suomalaisjoukkojen vetäytymiskolonnat venyivät kilometrien pituisiksi.

Pikalinnoitteiset asemat eivät kauan pidätelleet vihollista ja esim. Miinalajoelle määrätty väli-asema murtui päivässä ja tällä lohkolla olleet 5. divisioona ja 15.prikaati vedettiin Tulemajoen linjalle josta ei saanut vetäytyä kuin käskystä. 15. prikaati ajettiin loppuun vetäytymisen suojaavana joukkona ja Tulemaan tullessa se siirrettiin lepoon Likolammen alueelle. Jo seuraavana päivänä todettiin 20 kilometriä pitkä etulinja 5. divisioonalle liian pitkäksi ja niinpä IV/15.pr siirrettiin etulinjaan vapauttaen Päämajan alaisen Rajajp 3:sen reserviin. Lisäksi alistettiin III/15.Pr sillä ehdolla ettei sitä laitettaisi etulinjaan. JR44 sijoittui kartan esittämälle alueelle 7.7 ja 8.7 sitä alettiin siirtää Pitkärantaan. (Karttaan merkitty JR44 9.k jolle annettiin 6.7 yöllä ja toisen kerran päivällä tehtäväksi eteneminen nuolien suuntaisesti purolinjalle siinä onnistumatta.) Nämä sijoitukset näkyvät kartassa joten kartta sijoittuu tältä osin ajalle 3.7-44 ja siitä eteenpäin. 10. päivän tienoilla joukot miehittivät viimeisen taka-aseman eli U-aseman joka oli keskeneräinen sisältäen kumminkin betonisia kestolinnotteita ja koko aseman pituudelta piikkilankaesteen. Erikoisuutena myös oli linjan taakse kaivettu panssarikaivanto. Kartassa yläkulmassa näkyy pätkä U-asemaa, sijoitettuna sinne on merkitty ainakin ErP.15 ja jokin rykmentti luultavasti JR2. Lisäksi Jänölammella teksti SIS., voisiko tarkoittaa sisäänmurtoa?







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti