YXTA eli Uhtua
Venäläisestä sotasaaliskartasta painettu versio.
Jatkosodan alussa Suomen 3. AK komentajanaan Siilasvuo alistettiin saksalaisten käyttöön etenemään Saksan armeijan oikeassa sivustassa kohti Muurmannin rataa. Suomussalmelta lähtevä pääpainopiste suunta eli Ryhmä F (Fakernäs) eteni Uhtuan kautta kohti Vienan Kemiä. Pohjoisemmassa eteni Kuusamosta Ryhmä J (Turtola) kohti Kiestinkiä ja osa joukoista sivustassa myös kohti Uhtuaa. Ryhmä J:n eteniminen Uhtuan suuntaan peruttiin teiden puuttumisen vuoksi ja nekin joukot ohjattiin kohti Kiestinkiä. Uhtuan suunnalla varsinainen Uhtuan kylä jäi saavuttamatta, saati Muurmanninrata. Taistelut jysähtivät paikoilleen syksyllä -41 ja jatkuvat joukkojen siirrot Kiestinkiin avuksi surkastuttivat divisioonan reilusti alilukuiseksi joten hyökkäyksiä ei voitu tehdä. Vastaiskuja Ryhmä (myöh. Divisioona ) J:n alueella tehtiin mutta riitely saksalaisten kanssa johti Kiestingin alueen luovuttamiseen saksalaisille. Uhtuan alue jäi vielä 3.AK:n 3.divisioonan johtoon ja siellä kenttävarustustyöt aloitettiin ja pitkä asemasotavaihe kului partioinnissa ja vastasissitoiminnassa. Vasta sodan loppupuolella Uhtuan alue alistettiin saksalaisten komentoon mutta sinne jäi kylläkin suomalaisjoukkoja ainakin reserviksi. Varsinaisia suuria taisteluita ei käyty.
Kartta kuvaa ison alueen Uhtua-Vuokkiniemi-Tuoppajärvi alueesta. Punainen viiva on rintamalinja ja pohjoisosassa on nähtävästi pisteytetty myös kenttävartiot. Uhtuan alueella on piirretty uudet huoltotiet sekä pienenellä näkyy myös kuuluisat Eldankanjärvi ja Kis-kisjärvet. (Kis-kiskukkulat).
Aiheesta ja alueesta on myös lukemattomia kirjoja (ei ehkä sanan oikeassa merkityksessä kovinkaan monta).Ainakin Reino Lehväslaiho on kirjoittanut monta Uhtuan suuntaan nojaavaa hyvää sotakirjaa lähinnä sissitoiminnasta.
Keskellä Nuokkijärvi jonka länsipuolella Kiimasjärvi jonka kautta Osasto Kekkonen eteni Rukajärvelle (oikeassa alakulmassa oleva Ругозеро) . |