lauantai 14. syyskuuta 2013

Pioneeripataljoona 13 Syvärillä

Pappani palveli Jatkosodassa Pionp. 13 1.komppaniassa. Alla muutama kuva ajalta -43-44
Pioneerien rakentama Lottala, luultavasti Syvärin parakkikylässä.
Pappa soittaa viulua."Syvärin laituri", Pionp.13 tekemä

"Liipaisimia" kuvatekstin mukaan, pioneerit katselemassa kättensä jälkeä."Tokariin" kertoo kuvateksti. Tokarista juna jatkoi matkaa Pajusuolle josta Pionp.13 vetäytyi viimeisellä junalla Äänislinnaan. Äänislinna-Syväri rata oli alunperin kaksiraiteinen mutta toiset raiteet purettiin pois ja tilalle jäi autotie.
Kapearaiteiset Ylä-Syvärin kenttäradan vaunut ajettuna Pajusuon aseman radan "päästä" rotkoon. Vaunut ja kaksi veturia tuhottiin 22.6-44 Luutnantti Mäkisen johdolla 5.Liik.k.:n toimesta,( apunaan luultavasti myös Pekka Mäkisen komppania 1./Piop.13, joka myös lähti viimeisesä junassa kohti Äänislinnaa) Ylä-Syvärin rata oli mittava työmaa johon myös Pionp.13 osallistui sahaten parruja ajaen soraa yms. Koko rata verkosto (yli 70km) oli rakennettu pölkkyjen päälle ja sisälsi esim. yli 800m pitkän sillan suon ylitse.Piop.13 upseerit. Toinen vasemmalta Reino Rinne (3.k:n päällikkö?) Toinen oikealta Pekka Mäkinen 1.komppanian päällikkö.


8 kommenttia:

 1. isäni oli myös siinä porukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko isäsi 1.komppaniassa? eihän teillä sattuisi olemaan pionp.13 historiikkia?, painettu pieni määrä mutta ei löydy mistään!

   Poista
 2. 1/pionp.13 Ei ole historiikkia.Minuakin kiinnostaisi tietää enemmän.

  VastaaPoista
 3. Nyt minulla on pionp.13 historiikki.

  VastaaPoista
 4. Olen lähdössä Syvärille.Onko siellä mitään opasteita taistelupaikoille?Pertjärven taistelu kiinnostaa.Pion.P 13 oli siinä mukana.Onko kaukana päätiestä? Voiko joku neuvoa?Historiikki on ja Karjalan sotahistorian tiekartta.

  VastaaPoista
 5. Olen Pion P 13:n toisen komppanian miehiä pataljoonan perustamisesta lähtien. Ikäni on 93 v
  "Jotain ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin"

  VastaaPoista
 6. Terveisiä Syväriltä! Reissu on tehty.Petroskoista jatkoimme matkaa Äänisen rantatietä kohti Syvärinniskaa.Välillä pysähdyimme vepsäläiskylissä.Ja kävin ottamassa Ääänisen aaltoja pulloon.Tie vaatis taas kunnostusta!Varsinkin Ruoppaoja-Vosnesenja välinen osuus.Syvärin ylitimme lautalla.Mitä tapahtui Vosnesenjan kenttäsillalle?Jota Pion.P 13 oli rakentamassa.Viimein saavuimme Pertjärven kylään.Talot ovat harmaita,mutta monessa asutaan.Missä siihen järveen ja kylään nähden se suuri mottitaistelu käytiin?Se,josta saatiin ne 149 vankia.Olis monta kysymystä sille,joka on siellä ollut.Yhteystietoni: sotahistoria@gmail.com

  VastaaPoista
 7. kuka pappasi oli ja mistä kotoisin? vastausta odottaa: sotahistoria@gmail.com

  VastaaPoista