maanantai 13. helmikuuta 2012

IK-Pikakartat Suojun as. (3kpl)


Kartan alueella taisteli 4.divisioona jonka rungon muodostivat JR5 ja JR25. JR5 komentaja oli heinäkuusta -41 tammikuuhun -42 eversi Aladar Paasonen ja rykmenttiä kutsuttiin Aaverykmentiksi. Taasen JR25 komensi everstiluutnantti Ilmari Pallari. Kartassa Uksjärven eteläpäästä lähtevän Suojujoen ylittivät ponttoonisiltoja ja ruuhia käyttäen ensiksi I/ JR5  5.10. Mutta avuksi lähetetty II/ JR25 muodostettu maihinnousuosasto Uksjärvellä epäonnistui heti alussa joten rykmentti jouduttiin vetämään takaisin. Sama II/JR25 suoritti Suojujoen ylityksen vielä samana iltana ja sai pysyvän sillanpään josta 6.10 sinne siirretyn Kev.os.14 sekä JR5 piti jatkaa etemistä kohti Suojun asemaa ja siitä Muurmannin rataa pohjoista kohti. Katkelma kirjasta Jatkosodan historia osa 3 s.157-158 "Kev.os.14 oli siirtynyt Suojun Tsupan kylään ja aloittanut etemisen Muurmannin radalle. Sivuutettuaan Kentjärven eteläpään se sai klo 14.30 kosketuksen viholliseen.(nähtävästi kartassa oleva pun.alue) Vahvasti miehitetty vihollinen pakotti osaston vetäytymään ja hyökkäys uudistettaisiin seuraavana aamuna". Taasen hyökkäys epäonnistui, -katkelma sotapäiväkirjasta "5,30 Osasto oli hyökkäyslähtölinjalla, mutta juuri kun sen tuli alkaa etenemisensä, saatiin alueelle oman tykistön tulta. Mukana olevan tulenjohtueen, luutnantti M******** ja luutn. S*****, ponnistelusta huolimatta sama toistui vielä kolme kertaa, klo 8,30:een asti." Vihdoin osasto pääsi hyökkäämään mutta joutui taas peräätymään hetken päästä vihollisen vastaiskun vuoksi. Osasto siirrettiin seuraavana aamuna reserviin ja hyökkäystä jatkettiin muiden yhtymien voimin kohti pohjoista ja Suunujokea.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia karttoja !. Isoisäni on varmaankin ollut mukana ( II/JR 25 ) tuossa Suojujoen ylityksessä. t. JariJ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiinnostasi! Oletko lueskellut pataljoonan/komppanian sotapäiväkirjoja? lukeminen vie aikaa mutta voi löytyä mielenkiintoisia juttuja. Täällä lisää aiheesta ja ilmakuva "huonolaatuisena" http://sotakartat.blogspot.fi/2012/05/vii-armeijakunta-hyokkaa.html

   Poista
 2. En vielä ole ennättänyt Jatkosotaan saakka. Isoisäni ja Iitin komppanian (4./JR 5 ) vaiheet ovat kohta muotoutumassa kirjaksi. t.JariJ.

  VastaaPoista