keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Jelettijärvellä saksalaisten kanssa.







Valokuva Louhentien, Kiestingintien ja Jelettijärventien risteyksestä, Kiestingin 1 kilometri pohjoiseen päin.



Kartta Jeletjosero

Kartta on saksalaisten jälkipainatus joka on valmistettu huhtikuussa 1942 Varsovassa  venäläisestä vuoden 1938 kartasta. Kartalla näkyy Jeletjoseron (Jelettijärvi) alueella tukikohtia jotka oli miehittänyt SissiP 3. Se oli ottanut rintamavastuun Jelettijärven alueesta saksalaiselta III/SS-JR 6:lta. Lisäksi 1942 JR14 taisteli ja piti rintamia pystyssä tällä alueella. Oikeassa alakulmassa näkyy Kiestinki-Louhi junarata. Rata ja sen sivussa kulkeva tie on karttaan numeroitu alueelle tyypilliseen tapaan helpottamaan kiintopisteytystä. Pohjois-etelä suunnassa tietenkin on Muurmaanninrata joka oli tarkoitus katkaista Louhessa ja ottaa haltuun estäen neuvostoliittolaisten huolto ja täydennyskuljetukset. Mannerheimin toiveesta rata jätettiin katkaisematta pysyvästi, joka oli tärkeä ele länsimaita kohtaan. Toukokuussa -42 Syväriltä siirretty saksalainen 163.divisioona määrättiin AOK Lapplandin alaiseksi ja se otti rintamavastuun tällä alueella vapauttaen JR14:sta. SissiP3 jäi edelleen alueelle saksalaisten alaisuuteen. Erämaa-alueesta johtuen puolustus oli nojattu kenttävartio tukikohtiin sekä aktiiviseen partiointiin alueella.

Katkelmat Eino Pietolan kirjasta Tukikohta taistelee joka kertoo JR14 mahdottomalta tuntuvasta tukikohdan pitämisestä Jelettijärvellä -42.

"Aamu ei ollut vielä valjennut kun Paaso komensi miehet irtaantumaan. Tulitus oli kaiken aikaa hiljentynyt, se pysyi paikallaan, eivätkä ensimmäisen komppanian edessä olevat viholliset väistyneet. Venäläiset taistelivat sekä itään että länteen varustetuissa asemissa. Pohjoisella sivustalla suomalainen sissipataljoona oli katkaissut venäläisten huoltotien, mutta ei kyennyt hyökkäämään Kapasenjärven ylitse, eikä venäläisten hevoskolonnien kulkua järven jäällä voitu estää.  Paaso johti ryhmänsä takamaaston kautta kohti etelää. He olivat vajaan kilometrin etäisyydellä Alajärven pohjoisrannasta, pienen lammen rannalla ja pyrkivät arvuuttelemaan vihollisen sijaintia äänihavaintojen perusteella."...

..."-Siis Jänkä ja Jelettijärvi on menetetty, Paaso sanoi jurosti.
-Tarpeettomissa hyökkäyksissä on tapettu miesten parhaimmisto. On mieletön yritys alistaa tämä selkonen sivistyksemme piiriin. Paaso kokosi varusteitaan reppuun, tyrkkäsi kartan Karjalaiselle ja sanoi: -Tee ehdotus reitistä. Sinähän tunnet maaston. Karjalainen kävi karttaa lävitse ruutu kerrallaan, hylkäsi aikaisemmin käytetyn eteläisen järvireitin ja piirsi keveän katkoviivan Alajärven luoteiskulmaan.
-Koska vihollinen on katkaissut Alajärven sekä Jelettijärven välisen kannaksen, joudumme kiertämään Ahvenlahteen pohjoista reittiä. En mielellään veisi haavoittuneita aavalle jäätikölle näin valoisaan aikaan. Hyväksytkö tämän suunnitelman?"...

SissiP 3:sta tuli vuonna -43 I/15pr. joka sijoitettiin myöhemmin samoille alueille jossa saksalaisten 163D. oli ollut eli Syvärille Pisin ja Kuuttilahden alueelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti