perjantai 22. maaliskuuta 2013

Talvisodan YH

Talvisotaa edeltävä liikekannallepano verhoiltiin yleisen sotaharjoituksen nimiin. Varsinainen YH alkoi 16.10-39 aamulla. Kartan leimaus Makslahti VR 15.10-39 ei voi olla muuta käyttöä varten kuin 4. divisioonan keskittämiseksi Makslahti-Johannes alueelle. 36 junavaunullista tavaraa ja miehiä keskitettiin 16-22. päivien aikana. Kartassa alleviivattu Johanneksen ja Kaijalan koulut joita käytettiin joukkojen majoitukseen.
Varsinainen sota syttyi yli kuukautta myöhemmin.Alla Kapteeni Jonkan kartta Kirjolan alueelta. Näkyy tuliasemat ja joukkoosasto mutta en saa selvitettyä kuka on kyseessä, epäilys on Urho Jonkan ennen sotia käyttämä kartta. Jos jollain on taas parempaa tietoa niin otan ajatuksia mielellään vastaan!


2 kommenttia:

 1. Kuusankoskelta Ismo morjesta.
  Antikvaria liikkeestä tuli ostettua kartta Terijoen alueesta.
  Vaari on ollut sota hommissa siellä päin,ja sen takia kartan sitten ostin,ja kehystin.
  Kartta oli kuulunut Kapteeni Jonkalle.Onko sinulla tietoa miehestä ?
  Huomasin,että sinulla on wiipurin läänin kartta ,ja kapteeni Jonkka mainittuna siinä.
  Kartassani näkyy lukemattomia nastojen jälkiä,että kyllä sitä seinälläkin on pidetty.
  Mutta on ollut myös puolesta välistä taiteltuna pitkään,koska Terijoen alue on tosi likainen,ja taas Kronstadt merialueineen on puhdas.
  Terijoen alueella on paljon puna/sinikynä viivoja,ympyröitä,ja numeroita merkittynä.
  Kartan yläreunassa on painettu punaisella salainen,ja kartta on painettu Helsingissä 1922.
  Jos kartta kiinnostaa,niin laittelen siitä valokuvia.

  T:Ismo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ja kiitos kommentistasi. Tosiaan tuota Jonkkaa olen selvitellyt aika paljon koska minulla on hänen karttojaan kymmenkunta. Tämän sivun kartassa olevat puumerkit antaa hyvän vihjeen mutta en saa siihen tolkkua. siinä lukee jotakin "y5/jkk" itse arvelisin yleisesikunta 5. ja jalkaväkikoulukomppania tms. Ensimmäisenähän mieleen tulee Urho Jonkka, jonka käytössä kartat ovat olllet ennen sotia esim. Terijoen kasarmeilla. Olen yrittänyt selata myös tunnettuja sotilasmartikkeleita lävitse muttei ole tärpännyt. Mutta kyllä se ehken joku päivä ratkeaa. Kyllä minua kiinnostaisi kuvat ainakin karttasi merkinnöistä! T:Joni

   Poista