lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tyrjän MarttinenKapteeni Tauno Lasse Marttinen määrättiin JR7:n III pataljoonan komentajaksi jatkosodan kynnyksellä. Marttinen oli aiemmin toiminut Suojeluskuntapäällikkönä. JR7 kuului Eversti Aarne Blickin komentamaan 2.divisioonaan ja rykmentin komentaja jatkosodan alussa eversti Armas Kemppi ja sodan loppupuolelle Adolf Ehrnrooth. Rykmentin oli tarkoitus toimia suojajoukkona joka suojasi varsinaisten hyökkäysjoukkojen saapumisen kohteeseen. III pataljoona oli muodostettu reserviläisistä ja nostomiehistä. Marttisen johtamiskyvyt sotatoimissa joutui heti alussa koville esimerkiksi Tyrjän taisteluissa. Eräässä rykmenttiin sijoittuvassa kirjassa kerrotaan Marttisen oleilleen syvässä kuopassa ison kiven takana komentopaikan takamaastossa. Käytännössä pataljoonaa komensi muutama upseeri ja aliupseeri. Marttinen haavoittui 6.8 Ihalan asemalla  ja palasi tehtäviin 14. syyskuuta. 8.12 juhlittiinkin Majuri Marttisen läksiäisjuhlia.

Pataljoona joutui nuorennuksien riepoteltavaksi ja se oli välillä I/JR28 ja taas III/JR7 ja lopulta III/JR49. Tämä johtui siitä että rykmentin prikaatiksi muodostamisen peruuntuntui. Marttinen siirtyi talvella -42 III/JR37 komentajaksi mutta ei päässyt Ehrnrooth hänestä eroon koska pataljoona oli alistettuna 2.divisioonalle JR37:n hajottamisen jälkeen (I/JR37:sta tuli IV/JR16). Lisäksi Marttinen toimi ErP.30:ssä Helsingin lohkolla Jatkosodan loppuajan.

JR7 toimi koko asemasotakauden Karjalan Kannaksella Mainila-Harvasuurisuon-Ohtan alueella. Harvasuurisuon laidassa olevan kukkulan päällä oli eteentyönnetty tukikohta "Sevastopol" (ei aivan näy kartassa Tonteri )jossa käytiin ehkä asemesotakauden raskaimmat taistelut. Rykmentin tappiot koko sodan aikana olivatkin suurimmat. JR7 on yksi kuuluisimmista Jatkosodan rykmenteistä jo pelkästään komentajien vuoksi kuin myös Tyrjän, Lahdenpohjan vesiperämotin, Sevastopolin ja Vuosalmen torjuntataisteluista.

Alla Tauno Lasse Marttisen sotakarttoja 11 kappaletta.

Marttisen kartta Tonteri. Harvasinsuon,Ohtan,Sevastopolin alueelta näkyy 2.D:n komentopaikkoja, tuliasemia, sulkualueita yms. (yllä ja alla 4kpl tarkemmassa koossa)Marttisen kartta Joutselkä (yllä ja alla)

Marttisen kartta Jalkala
Marttisen kartta Kivennapa (yllä ja alla)

Marttisen kartta Oinala (yllä ja alla)

Marttisen kartta Käkisalmi (yllä ja alla 2kpl)

Marttisen kartta Pien-Pero

Marttisen kartta Kaukjärvi


Marttisen kartta Kaijala

Marttisen kartta Kämärä

MArttisen kartta Kuokkaniemi (käyttänyt varmaan Vesiperämotin aikaan?)


Marttisen kartta Petäjärvi, yläreunassa Kiviniemi. Marttinen oli talvisodassa Esikuntapäälikkönä Taipaleenlohkon esikunnassa (7D.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti