perjantai 6. huhtikuuta 2012

Kohti Syväriä -41

Täydellinen pikakartta sarja "Aunus" sisältää 6 karttaa.1.9 suoritetun lentotiedustelun tulokset saatiin vuorokauden sisällä painettuina karttoihin, 3.9 alkaneessa koeammunnoissa ja 4.9 varsinaisessa tulivalmisteluissa oli apua tuoreista vihollisen tuliasemista.

1.9 suoritetun lentotiedustelun tulokset saatiin vuorokauden sisällä painettuina karttoihin, 3.9 alkaneessa koeammunnoissa ja 4.9 varsinaisessa tulivalmisteluissa oli apua tuoreista vihollisen tuliasemista.
Tuuloksen hyökkäyksen valmisteluissa saatiin hyviä tuloksia niin tähystyksellä,ilma- ja kaukokuvauksella,jalkapartioilla sekä 1.9 saapunut 1.Mittauspatteri määritti nopeasti 16 vihollisen tykistön tuliasemaa.

Kartta Mantsinsaaresta, valmistettu ennen sotia.


Pikakarttasarjat Tuulos,Kotsila,Aunus (Aunuksenkaupunki) lisänä Mantsinsaari

Paavo Talvelan komentaman VI Armeijakunnan menestyksellinen hyökkäys Kohti Laatokan rantaa ja siitä itään johti Mannerheimin päätökseen pysäyttää Karjalan Armeijan hyökkäyksen heinäkuun lopulla -41. VI AK oli edennyt nopeammin kuin muu Karjalan Armeija jättäen vasemman sivustansa uhkaavasti avoimeksi. Talvela oli 23.7 ylittänyt valtakunnan vanhan rajan ja eteni Tuulosjoen tasalle.Talvela ei pitänyt päätöksestä pysäyttää hyökkäys  joka jatkuikin vasta kuukauden päästä Tuulosjoen läpimurrolla. Venäläiset tekivät vielä maihinnousun  Laatokalla Lunkulan- ja Mantsinsaareen 24. ja 26.7. Suomalaiset ottivat saaret uudelleen haltuunsa jo 27.7. 
 Mannerheim antoi 27.8 luvan jatkaa hyökkäystä heti kun armeija oli siihen valmis. VI AK:lla oli ollut hyvin aikaa suunnitella läpimurto hyökkäystä Tuulosjoen ylitse jonka se suorittikin onnistuneesti 4.9 ja kolme päivää myöhemmin Laguksen osastoja oli jo Syvärin rannalla.
 Suomen olosuhteissa ennenkuulumaton noin 150 tykin yli 5 tuntia kestänyt tulivalmistelu lamaannutti linnoittautuneen vihollisen ja VI AK:n eversi Karhun komentamasta 5.D:sta muodostetut Osasto Von Schrowe ja Osasto Laurila aloittivat hyökkäyksen joen yli. Hyökkäysosaston oli tarkoitus saada vihollisen tykistö ja joukot "pussiin" ja Kotsila-Tuuloksen tielle päästyään olla valmiina nopeasti hyökkäämään Aunuksenkaupunkiin.
Tykistön tuli oli tehokasta hyvin tiedusteltuihin maaleihin eikä varsinaista painopistesuuntaa ollut (tai ainakaan paljastettu ammunnan aikana) sekä savutus ja äänijoukkojen suorittama valehyökkäys tulivalmistelun loppupäässä paljastivat vihollisen tykkiasemat, tulivalmistelun viimeiset 20 minuuttia käytettiin tehokkaasta varsinaisen hyökkäyssuunnan tulitukseen ja muutettiin hyökkäyksen alkaessa saattoammunnaksi vihollisen päälle.
5.9 vallattiin Aunuksenkaupunki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti