perjantai 20. huhtikuuta 2012

Viipurinlahden puolustus -44

Kartat Simola 6.1944 ja Antrea 

Kartta sijoittuu heinäkuun puoleen väliin 1944. Viipuri on menetetty ja V Armeijakunta on estämässä vihollisen mahdollista maihinnousua Suomenlahden rannikolla Viipurista länteen. Neuvostojoukot tekivätkin useita maihinnousuja Suomenlahden saariin ja myös mantereelle 9.7 Melansaaren ja Turkinsaaren välistä johon oli sijoitettu saksalainen 122. divisioona. Venäläisten useista yrityksistä huolimatta saksalaiset heittivät viholliset mereen ja suomalainen ja saksalainen tykistö avusti puolustusta upottamalla useita vihollisaluksia. Tämän jälkeen rintama pysähtyi paikoilleen aina aselepoon saakka.
Kartasta löytyykin useita tykistöön liittyviä merkintöjä. Tienhaaran länsi/lounaanpuolelta löytyy (suur-)Merijoen kohdalta "R40" joka on Raskaspatteristo 40 joka siirtyi asemiin tälle kohdin 7.7 ja 28.7 lähti siirtymään pois uusiin asemiin Korpiselän Tsokkiin. Hieman alempaa löytyy merkintä "R25" Raskaspatteristo 25 joka kuului Ryhmä Arraan. Pohjoisemmassa Laukkumäessä on merkitty lipulla komentopaikka.
Vilajoen-Säkkijärven alueella oli asemissa meririntaman puolustuksen tukemiseen 7.7  muodostettu Tykistöryhmä Hankipohja joka oli V AK:n käskyllä alistettu RTR22:lle.
Ryhmään kuului I/KTR9 (merkintä kartassa Muhulahden kohdalla), Kev.Psto12 (merkintä kartalla "K12" Vilajoen pohjoispuolella, Rats.Ptri, Jär.Psto 1 (merkintä kartalla Muhulahdessa) sekä 1.mt.rask.r.psto/rtr22.
Lisäksi kartasta löytyy peitenumerot 7791 joka on kyseisen Jär.Psto1 peitenumero. Sekä peitenumero 5082 (Viipurin länsipuolella) joka on Erp.20 peitenumero. V AK:lla oli reservinä  JP1 ja 10.D johon myös Erillinenpataljoona 20 kuului sekä tykistöt joista Tykistöryhmä Hankipohja muodostettiin . Lisäksi Viipurin luoteispuolelle V AK:n alaisuuteen tuli 17.divisioona ja 3.prikaati.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti